Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Fermentatory, butelki, śrutowniki, kapsle, krany, termometry, myjki, kapslownice i wiele innych
Posty: 4 Strona 1 z 1
Postprzez bogdan » 16 paź 2015, o 21:13
Witam wieczorową porą
Czy jest tu ktoś, kto pomógłby mi skompletować zestaw domowego piwowara? Chodzi mi o niezbędny sprzęt pierwszej potrzeby, który pomoże mi uwarzyć prawdziwe domowe piwo. Na razie będę próbował z brewkitami, ale chcę powoli przejść na wyższą szkołę jazdy. Oprócz sprzętu potrzebowałbym jakiejś konkretnej literatury. Możecie mi polecić jakąś pozycję? Pozdrawiam :)
Postprzez Raskolnikow » 18 paź 2015, o 10:54
To zależy czy robić piwo z gotowców czy wszystko sam od początku do końca. W drugim przypadku potrzebujesz:

Fermentatora, czyli dużego plastikowego wiadra o pojemności 33 l z pokrywą, rurką fermentacyjną i kranikiem, który ułatwi Ci rozlewanie piwa. Moja uwaga – zainwestuj w profesjonalny fermentator, który jest wykonany z innego plastiku niż typowe wiaderka gospodarcze.
Termometru (do pomiaru temperatury podczas np. zacierania, a nie Twojej;)
Wskaźnik jodowy – do próby jodowej
Cukromierza – jak sama nazwa wskazuje zmierzysz nim poziom cukru w brzeczce i piwie
Wężyka silikonowego – do zlewania piwa
Rurki z zaworkiem grawitacyjnym – do rozlewania piwa do butelek
Kapslownicy + kapsli – polecam stołową lub dwuramienną
Butelek – możesz wykorzystać używane (wyjdzie taniej) które zostały Ci po imprezie ;)
Środków dezynfekujących, np. pirosiarczyn sodu, którego nie trzeba wypłukiwać
Filtratora z oplotu – do odfiltrowania młótna z brzeczki, na necie znajdziesz info jak zrobić go samodzielnie
Chłodnicy – do schładzania brzeczki, żeby zaoszczędzić możesz zrobić samemu, ew. wstawić pojemnik fermentacyjny z brzeczką do wanny z zimną wodą.

Dodatkowo potrzebujesz sprzętu, który znajdziesz w swojej kuchni, czyli: czajnika elektrycznego (do podgrzewania wody do wysładzania), dużego garnka (min. 35 l), wagi z dokładnością do 1g.


Ewentualnie:

śrutownik gdy chcesz sam rozdrabniać słód.
mieszadło piwowarskie
myjka i suszarka do butelek

Mam nadzieję, że pomogłem :)
Postprzez bogdan » 19 paź 2015, o 19:27
Wielkie dzięki! Dużo tego, ale myślę że mogę zaoszczędzić na chłodnicy i filtratorze, poszukam w googlach sposobu wykonania. Oczywiście słodu nie mam zamiaru śrutować (przynajmniej na początku), zamówię gotowy. Widziałem też gotowe zestawy do warzenia piwa, ale muszę sprawdzić jak to cenowo wychodzi i czy zawierają komplet sprzętu.
Jakby jeszcze ktoś rzucił propozycję literatury to byłbym wdzięczny ;)
Postprzez DLis » 23 cze 2017, o 09:05
Sporo tego jak na początek. Ale jak już to skompletujesz to będzie lepiej.
Posty: 4 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość