Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Balony, rurki fermentacyjne, wężyki, filtry, kraniki, pojemniki fermentacyjne, wiadra, butelki, korki, etykiety, zawieszki, szczotki, myjki, stojaki, regały i inne
Posty: 13 Strona 1 z 2
Postprzez bocian813 » 8 sty 2015, o 22:42
Hej Malinowy Nosie :P Mam pytanie, w tym roku pierwszy raz nastawiłem winko i nie ukrywam, że w dużej mierze przyczyniły się do tego Twoje filmiki :) ale do rzeczy. Przyszedł czas na butelkowanie i muszę zaopatrzyć się w korki. Tylko zastanawiam się jakie będą odpowiednie. Czy jak kupię korki aglomerowane 23x38 to winko spokojne poleży mi dwa trzy lata czy powinienem kupić te większe 23x44. Jakie są Twoje doświadczenia ?
Postprzez Malinowynos » 9 sty 2015, o 13:59
Witaj:) Lepsze są te dłuższe czyli 23x44 ale ciężej się je korkuje i później otwiera winko. Poz a korkami istotne jest to w jakich warunkach przechowywujemy winko, ale myśle ze do trzech lat te 23x38 spokojnie wystarczą:)
Ja używałem na początku tych krótszych i było wszystko ok.
Obrazek
Postprzez bocian813 » 9 sty 2015, o 18:06
Dzięki wielkie Malinowy Nosie. Myślę, że wezmę te krótsze. Jeszcze trochę rzeczy muszę skompletować w sklepie i składam zamówienie.
Pozdrawiam i czekam na kolejne produkcje filmowe :)
Postprzez AdamGrzegorowski » 5 gru 2015, o 23:01
Teraz ja chce się zapytać :) bo ja kupuje korki aglomerowane 23/33 chyba i ja mam zamiar pare butelek trzymać dluzej jesli sie nie wypije :) trzymam wino w piwnicy zdarza sie troche kropli wody na suficie bo przecieka. Wino moze mi sie popsuć w jakis sposób lub caly zbiór? I czy zalezy to tylko od korka?
Postprzez Raskolnikow » 6 gru 2015, o 16:09
Z tego co kojarzę, to korki aglomerowane są polecane do wina, które nie postoi dłużej niż 2 lata, ale w praktyce zdarza się i o wiele dłużej ;) Warto co jakiś czas sprawdzac, czy z winem nic się nie dzieje, czy korek nie przecieka albo nie pokrywa się pleśnią. Wtedy jak najszybciej wymienić i modlić się, żeby trunek się nie zepsuł :D Przeciekającą piwnicę lepiej zabezpieczyć, choćby dla własnego dobra. Podobno dobra piwnica na wino ma zapewniac wilgotność na poziomie ok. 70%, ale jeśli będzie za mokro to korki zapleśnieją…
Postprzez AdamGrzegorowski » 7 gru 2015, o 10:05
To ja mam problem bo wszystkie wina mam termokurczliwym zrobione i nie widze korka i czy nie przecieka :/ a jak można tez inaczej sprawdzić czy wino sie zepsulo jak lezakuje
Postprzez Raskolnikow » 8 gru 2015, o 16:20
Hmm, a jak długo chcesz przechowywać to wino? Ja bym zakładał kapturki na krótko przed zaplanowanym spożyciem między innymi po to, żeby widzieć co się dzieje z korkiem. Ja bym coś zrobił z tym przeciekaniem piwnicy, bo pleśń może się łatwo rozpanoszyć a trudno ją wytępić. A siarkowałeś to wino? Pleśń może się zebrać na wewnętrznych ściankach butelki, ale wtedy może być już za późno :(
Postprzez AdamGrzegorowski » 10 gru 2015, o 20:32
Wilgoci nie wytępię narazie :/ bo taras caly przecieka troche a kasy na to nie ma narazie :/ tak jak malinowy kiedys zrobili to i ja robię przed butelkowaniem tydzień lub pozniej daje pirosiarczan potasu do balonu :) moge dodac zdjęcia jak to wygląda z ta wilgocią jak chcesz
Postprzez Raskolnikow » 11 gru 2015, o 13:33
Wrzucaj, popatrzymy czy faktycznie coś grozi twojemu winku. Siarka dezynfekuje i dobrze że jej uzyłeś, mam nadzieję, że nie zapomniałeś o sprzęcie. Wiekszość problemów z pleśnią powstaje niestety dlatego, że ktoś ma w głębokim poważaniu dbanie o sterylizację sprzętu. Ale podejrzewam że jak masz piro i oglądasz malinowego, to nie zaniedbujesz czystości ;) Na razie nie siałbym paniki, od czasu do czasu zerknij na winko w balonie i butelkach, czy nie widać na ściankach naczyń białego nalotu. Trzymam kciuki, żeby twoje wino chowało się w dobrym zdrowiu :D
Postprzez AdamGrzegorowski » 15 gru 2015, o 08:44
Ja pirosiarczanem dezynfekuje balon za każdym razem oraz wiaderko fermentacyjne i butelki, reszty sprzętu jedynie normalnie myje bo tyle roboty by bylo z czyszczeniem kazdej rzeczy ze hoho :D w jakiś dzień zrobie zdjęcie i zmniejsza na komputerze bo z telefonu za duże sa i nie chce dodać
Posty: 13 Strona 1 z 2

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron