Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Masz sprawdzony przepis na wino? Możesz podzielić się nim w tej kategorii
Posty: 2 Strona 1 z 1
Postprzez Malinowynos » 23 sty 2015, o 20:00
Wino Jabłkowe cz.1
https://www.youtube.com/watch?v=D7mAWTI5RTY

Witaj! W tym filmiku dowiesz się, jak wykonać domowe wino jabłkowe. To jeden z najpopularniejszych trunków wśród polskich winiarzy. Wino z jabłek jest smaczne, ma piękny owocowy aromat i jest stosunkowo łatwe do przygotowania. Napój możesz wykonać zarówno z jabłek kupionych w sklepie, jak i zebranych we własnym sadzie. Ważne, by surowiec był dość dobrej jakości.
Poniżej przedstawiamy proporcje do wykonania nastawu 54 l. oraz 20 l. Jeśli posiadasz naczynie o innej pojemności, dobierz proporcjonalną ilość składników.

Składniki na wino jabłkowe 54 l. (ok. 15%):
- 54 kg. jabłek (ok. 27 l. soku),
- 13 kg. cukru,
- 17 l. wody,
- pożywka Activit 15 g.,
- drożdże Bayanus G995 10 g.

Składniki na wino jabłkowe 20 l. (ok 15%):
- 20 kg. jabłek (ok. 10 l. soku),
- 5 kg. cukru,
- 6 l. wody,
- pożywka Activit 5 g.,
- drożdże Bayanus G995 5 g.

Potrzebne sprzęty:
- balon o wybranej pojemności,
- korek z rurka fermentacyjną,
- lejek,
- pojemny garnek.

Przepis na wino jabłkowe 54 l. oraz 20 l. (ok. 15%):
Do balonu 54 l. wlej 27 l. soku z jabłek. W przypadku korzystania z balona 20 l. wlej 10 l. soku. Jeśli nie wiesz jak wykonać sok, sprawdź w [tym filmiku] Pamiętaj, by przed napełnieniem balona dobrze wyczyścić naczynie przy użyciu ciepłej wody, a najlepiej zdezynfekować pirosiarczynem potasu. Do przelewania warto wykorzystać dostosowany lejek, który stabilnie „siedzi” w balonie i znacznie ułatwia zadanie. Niezależnie od wielkości przygotowywanego nastawu, balon powinien być napełniony mniej więcej w połowie. Sok nie musi mieć doskonałej klarowności. Osadu pozbędziesz się na kolejnych etapach produkcji.
Do soku dodaj pożywkę Activit 15 g. w przypadku nastawu 54 l., natomiast 5 g. dla nastawu 20 l. Zamieszaj zawartość balona. Dzięki pożywce drożdże będą efektywniej pracować.
A jak przygotować same drożdże? Jeśli posiadasz drożdże aktywne, wystarczy dodać zawartość paczki do ciepłej wody z cukrem. Szklankę napełnij w połowie wodą o temperaturze około 30° C. Następnie dodaj 2 łyżeczki cukru i dobrze rozmieszaj roztwór. Wsyp drożdże i ponownie zamieszaj zawartość szklanki. Odstaw mieszankę na pół godziny, by drożdże mogły się namnożyć. Jeśli posiadasz drożdże pasywne, powinieneś najpierw przygotować tzw. matkę drożdżową, co zwykle zajmuje około 3-6 dni. Dokładniejsze informacje, jak przygotować matkę drożdżową znajdziesz w artykułach na naszej stronie. Odpowiednia instrukcja powinna być również dołączona do opakowania.
Kiedy drożdże się namnażają, możesz przygotować syrop cukrowy, czyli roztwór wody i cukru. Jeśli przygotowujesz nastaw 54 l., do garnka nalej 10 l. wody i dodaj 7 kg. Dla nastawu 20 l. przygotuj syrop z 4 l. wody i 3 kg. cukru. Garnek podgrzewaj i mieszaj zawartość, by cukier się rozpuścił. Syrop nie musi mieć wysokiej temperatury. Podgrzewanie ma jedynie ułatwić rozpuszczanie. Nie należy też dodawać ciepłego roztworu do nastawu. W ten sposób możesz zabić drożdże. Gdy syrop będzie już chłodny, dodaj go do balona. Tu znów niezastąpiony okaże się szeroki lejek.
W następnej kolejności dodaj namnożone drożdże. Opróżnioną szklankę wypłucz niewielką ilością wody i dolej resztkę drożdży do nastawu.
To już wszystkie składniki na tym etapie produkcji. Wino może zacząć pracować. Porządnie zamieszaj balonem i zamknij naczynie korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw balon w ciepłe miejsce, by fermentacja była skuteczniejsza. Proces powinien ruszyć w ciągu maksymalnie kilkunastu godzin. Powinieneś zauważyć bulgotanie nastawu.
Balon możesz zostawić na 1-2 tygodni. Co robić po tym czasie?

Wino Jabłkowe cz.2
https://www.youtube.com/watch?v=frHiVf1P7wE

Witaj w drugiej części poradnika „Wino jabłkowe”! W tym filmiku prezentujemy, jak powinien wyglądać nastaw w trakcie kolejnych dni fermentacji. Oczywiście dokładny przebieg procesu może być trochę inny w zależności od wykorzystanych drożdży, owoców czy temperatury pomieszczenia, więc nie przejmuj się, jeśli Twój nastaw nie wygląda dokładnie tak jak nasz. Pamiętaj, że dobrze jest raz dziennie zamieszać balon.
A co robić, gdy miną już 2 tygodnie i nastaw pracuje nieco wolniej? Wówczas trzeba dodać drożdżom nieco energii i dolać kolejną porcję syropu cukrowego. Jednak zanim to zrobisz, zmierz poziom cukru w nastawie. Najłatwiej wykonać pomiar przy użyciu cukromierza oraz pipety. Pipetą pobierz próbkę roztworu z balona i wlej ją do probówki. Następnie umieć w probówce cukromierz i odczytaj wynik z miarki. W naszym wypadku wskaźnik pokazał jedynie 5 Blg. Oznacza to, że cukru w nastawie faktycznie jest niewiele, bo drożdże zdążyły większość przerobić i warto dodać nową porcję.
Przygotuj syrop cukrowy z 6 kg. cukru oraz 7 l. wody. Roztwór należy wykonać w taki sam sposób, jak robiłeś na poprzednim etapie produkcji .Ostudzony syrop dodaj do nastawu. Najłatwiej zrobisz to z wykorzystaniem lejka do balonów. Jeśli całe 7 l. roztworu nie zmieści się od razu, poczekaj aż nastaw trochę opadnie i dolej resztę syropu. Po dodaniu słodkiej cieczy powinieneś zauważyć, jak nastaw zaczyna się mocno pracować.
Następnie zamknij balon korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw do dalszej fermentacji na kilka tygodni. Po tym okresie wino powinno już wolniej pracować, zacznie się też powoli klarować i będzie trzeba zlać klarowną część znad osadu. Więcej informacji znajdziesz w 3 części poradnika

Wino Jabłkowe cz.3
https://www.youtube.com/watch?v=RJFw24xSuFM
W tej częsci filmiku przeprowadzimy jednocześnie proces zlewania wina znad osadu!

Wino Jabłkowe cz.4
https://www.youtube.com/watch?v=o44ZHB7W_tU
Ostateczna degustacja wina, ocenienie smaku, klarowności i przygotowywanie do butelkowania!

Wino Jabłkowe cz.5
https://www.youtube.com/watch?v=YsQ7cm3We74
Butelkowanie gotowego już wina!
Obrazek
Postprzez przemek1215 » 26 wrz 2018, o 09:30
Witam,
Robiłem wino z tgo przepisu w proporcji, na balon ok 45 l ( 40 kg jabłek 10 kg cukru, 12l wody, tylko uzyłem drożdzy ALCOTEC AROMATIC COMPLEX) Przez ok 5-6 dni była bardzo burzliwa fermentacja, poźniej wyszstko zaczelo przestawac pracować. po 10 dniach dodałem kolejna porcje cukru ( blg było praktycznie 0). spróbowałem wina i było gorzkie i teraz nie pracuje. Oznaczałoby to że wino juz jest po fermentacji ?? Dodam jeszcze że z jabłek wydrążyłem gniazda ( co powinno zmniejszyc goryczkę).
Posty: 2 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron