Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

otrzymywanie moszczu, fermentowanie, filtrowanie, butelkowanie, przechowywanie, dojrzewanie, drożdże, choroby wina, wady wina, pasteryzowanie, klarowanie itp.
Posty: 1 Strona 1 z 1
Postprzez pyncz » 7 wrz 2018, o 09:30
Witam!
Zwracam sie z prosba o porade. Dwa tyg temu nastawilem winko pomaranczowe w balonie 10l. Sam sok zero wody cukier i drozdze winiarskie. po tygodniu sprawdzilem cukier bardzo zwolnilo prace. po dodaniu cukru znowu zaczelo ladnie pracowac. po kolejnym tygodniu posmakowalem ponownie. smak przyjemny slodki ale mialem wrazenie ze pozostale w balonie owoce (miazsz po wyciskaniu pomaranczy oraz dorzucone pare skorek i pokrojonych rowniez pomaranczy) zaczely rowniez oddawac goryczke. wiec postanowilem zlac. Po zlaniu i umieszczeniu ponownie w balonoe wino juz nie pracuje badz bardzo bardzo wolno pracuje. Przypominam ze minely dopiero dwa tyg od nastawienia. czy powinienem w tym momencie pozostawic jak jest czy dodac drozdzy ponownie?
Posty: 1 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość

cron