Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Wina z winogron. Pytania, porady, przydatne informacje
Posty: 4 Strona 1 z 1
Postprzez 2cztery11 » 14 lis 2019, o 21:17
Witam
Pierwszy raz robię wino z winogron z samego soku. Po około 7 tygodniach wino ma taki kolor czy z winem jest wszystko oki bo spodziewałem się dużo ciemniejszego. I dodam że jest bardzo mocne.
Obrazek
Postprzez WinoCK » 18 lis 2019, o 09:21
skoro robisz wino gronowe z samego soku to wiadomo ze bedzie jasniejsze ponieważ to skórka daje ciemny kolor przecież sam winogron w środku masz jasny a skórka nadaje ciemnej barwy. Natomiast jeśli chodzi o moc wina to powinieneś zmierzyć najpierw przed nastawem wina ile ma blg aby zobaczyc ile musisz dodac cukru aby osiagnac pożądaną moc wina jeśli daleś za dużo cukru to wiadomo że będziesz miał mocne wino ponieważ drożdze zamienily cukier w alkohol i jeśli wyszedł mocny wywar 15 może 16 % to obumarły dając mocne winko:) więc reasumując winko ma odpowiedni kolor jeśli chodzi o sam sok.
Postprzez WinoCK » 18 lis 2019, o 09:26
a propo z jakiego winogronu robiles od razu zapytam wino i ile dodales wody z cukrek (syrop cukrowy) ile litrów i cukru kg
Postprzez 2cztery11 » 20 lis 2019, o 21:52
Więc tak winogron mam od znajomego nie wiem jaka odmiana ale zbierania bardzo późno jak już był mały przymrozek. Tak przed fermentacja mierzylem blg było jakieś 22blg później dodałem jeszcze 4kg cukru. Razem dodałem jakieś 13 kg cukru na 50l.
Cukier rozpuscilem w 2,5l wody. Ogólnie wino z samego soku tylko 2,5l wody i oczywiście dodałem drożdży. To moje pierwsze wino więc z tąd pytania.
Posty: 4 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość