Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Domowy chleb, jak wypiekać w domowych warunkach, przepisy, wskazówki, pytania i odpowiedzi
Posty: 4 Strona 1 z 1
Postprzez mobydick » 14 paź 2015, o 14:32
Macie jakiś dobry przepis na swojski chleb? Chodzi mi o taki z dodatkami, np. ziarnem słonecznika albo pestkami dyni, kminkiem etc. Zależy mi na sprawdzonych i w miarę możliwości prostych przepisach
Postprzez bartass » 16 paź 2015, o 17:38
Pieczenie chleba jest całkiem proste, wystarczy raz spróbować :) Mam dla ciebie przepis na chleb ze słonecznikiem, ale oczywiście możesz dodać do niego pestki dyni czy co tam chcesz.

Co ci potrzebne:

Ciepła, przegotowana woda
Mąka pszenna
Otręby pszenne
Sól
Pestki dyni, słonecznika

1. Rozpuść 100 g drożdży w szklance ciepłej wody (najlepiej rób to od raz w dużej misce).
2. Dodaj 1 kg mąki pszennej, 2 szklanki otrębów pszennych, 2 łyżeczki soli i 2 ¾ ciepłej wody.
3. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, wsyp ½ szklanki słonecznika (lub pestek dyni).
4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Potem dobrze je zagnieć.
5. Nagrzej piekarnik do 200 °C, włóż ciasto do dwóch keksówek (takie wąskie formy do pieczenia)
6. Piecz mniej więcej godzinę.

Smacznego, daj znać, jak wyszło ;)
Postprzez komic » 1 lip 2016, o 13:21
też sprawdzę chętnie i zdam relacje :) pozdrawiam
Postprzez miodek7 » 5 wrz 2017, o 09:53
No te przepisy zawsze się względem siebie różnią. Warto dowiedzieć się od starszych gospodyń jakie mają przepisy na chlebek domowy. Bo być może trochę więcej składników i będzie bardziej opłacalne.
Posty: 4 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron