Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Dżemy, kompoty, musy, powidła, grzyby, ogórki. Jak wykonywać przetwory? Przepisy, wskazówki, porady
Posty: 4 Strona 1 z 1
Postprzez Raskolnikow » 23 wrz 2016, o 19:03
Robicie kiszoną kapustę? My na kilka lat zaniechaliśmy tej tradycji, ale w tym roku chcemy przygotować mały zapas. Nie wiem tylko co będzie lepsze - drewniana beczka, plastikowa? A może od razu porcjować do słoików? Macie jakieś swoje patenty na kiszonkę?
Postprzez mobydick » 25 wrz 2016, o 09:40
My nie kupujemy kapusty. Mamy trochę własnej i dostajemy gotowa w słoikach od teściów. My robimy mniej więcej tak:

1. Szatkujemy kapustę dość drobno ewentualnie kupujemy poszatkowaną (ale lepsza jest w główkach).
2. Wsypujemy kapustę warstwami do plastikowej beczki i przesypujemy solą (ok. 170-200 g na 10 kg kapusty, ale trzeba sprawdzać smak), dodajemy liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i kminek. I tak warstwa po warstwie ugniatamy tłuczkiem albo rękami, żeby kapusta puściła sok.
3. Większą część soku wylewamy, ale jeśli kapusta jest zbyt sucha, to podlewamy ją na koniec.
4. Kapustę obciąrzamy talerzem albo drewnianymi klepkami z innej beczki, na wierzch kładziemy coś ciężkiego, np. kamień.
5. Kisimy kapustę w ciepłym miejscu, ok. 3-4 tygodni, kiedy przestanie fermentować przekładamy do słoików i przechowujemy w chłodzie.

Aha w czasie fermentacji dobrze jest odgazować kapustę, czyli co jakiś czas "przebić" ją ręką albo tłuczkiem. My, już przed włożeniem do słoików, dodajemy do połowy kapusty starte warzywa - marchew, paprykę i mamy gotową surówkę do obiadu.
Postprzez bogdan » 25 wrz 2016, o 10:46
Można też kisić w drewnianej beczce w plastikowych woreczkach. Tylko najpierw trzeba mocno odsączyć sok, bo kapusta wyjdzie gorzka. W moim domu rodzinnym też urzywaliśmy plastikowej beczki, potem ceramicznego garnka, teraz ojciec robi małe porcje w słoikach i też wychodzi. Moim zdaniem najważniejsza jest nie tyle metoda, co jakoś kapusty i zdecydowanie lepiej kupować w główkach i samodzielnie szatkować.
Postprzez bartass » 2 paź 2016, o 12:20
Rok temu dawaliśmy kapustę od razu do słoików i nigdy więcej. Fermentowała jak szalona i regały w spiżarni były zalane sokiem. Do tego prawie wszystkie zakrętki zardzewiały :( W tym roku będziemy kisić w drewnianej beczce obłożonej folią. Kiedy fermentacja ustanie, dopiero przełożymy do słoików. Zrobię też małą porcję do garnka kamionkowego, ale do kapusty dodam startą marchewkę, seler, cebulę, pora, paprykę, jabłka i wszystko razem ukiszę.
Posty: 4 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron