Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Jak wykonać domowy ocet? Co robić a czego unikać? Techniki i narzędzia
Posty: 2 Strona 1 z 1
Postprzez Raskolnikow » 13 sty 2017, o 14:51
Chciałbym przygotować większy zapas octu jabłkowego, ale za bardzo nie wiem, jak długo można go przechowywać i do czego go wykorzystać. Do tej pory dodawaliśmy ocet głównie do dressingów sałatkowych, a moja kobieta używała go jako płukanki do włosów :D Ale może wy macie jakieś pomysły na spożytkowanie większej ilości?
Postprzez mobydick » 2 lut 2017, o 20:20
Moja żona stosowała ocet jabłkowy w kuracji odchudzającej. Piła dwie łyżeczki przed snem i jedną przed posiłkiem. Efektów nie stwierdziłem, ale raczej to wina wieczornego podjadania niż octu : ) Generalnie znam wiele zdrowotnych właściwości octu, ale takich bardziej przyziemnych już mniej. Z tego co kojarzę to można go używać do płukania zmywarki, zamiast płynu zmiękczającego do prania, do mycia okien, jako dezodorantu i płynu po goleniu. No i po wymieszaniu z sodą można nim udrożnić rury, taki naturalny "kret".

Z innej beczki: jak robisz ocet? na naturalnych drożdżach czy dodajesz winne? Pytam, bo nigdy nie dodawałem naszych grzybków do octu i zawsze wychodziło, ale na filmiku http://www.malinowynos.pl/article/detai ... omowy-ocet Malinowy robił na winiarskich i z dodatkiem pożywki.
Posty: 2 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron