Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Zakąski, zagryzki i przystawki, czyli proste metody na zagrychę. Jak je wykonać? Do czego zajadać? Podziel się przepisem i poznaj sposoby innych użytkowników
Posty: 2 Strona 1 z 1
Postprzez Raskolnikow » 13 sty 2017, o 14:43
W Sylwestra urządzaliśmy dużą imprezę i nie obyło się bez pomocy firmy cateringowej. Nie do końca byliśmy zadowoleni z jakości potraw i stwierdziliśmy, że następne przyjęcie przygotujemy od początku do końca sami. Wobec tego mam pytanie - co podajecie na domówkach i czy macie sprawdzone dania zarówno na większą imprezą, jak i dla bardziej kameralnego towarzystwa?
Postprzez bartass » 13 sty 2017, o 20:10
Kilka lat temu spędzałem Sylwestra w Niemczech i tam znajomi podali pyszną, bardzo prostą przekąskę szwajcarską – mięsne fondue. Wystarczy kilka godzin wcześniej zamarynować niewielkie kawałki mięsa (polędwicy wołowej, polędwicy wieprzowej i filetu z kurczaka) w mieszance sosu sojowego, sosu Worcestershire i rozgniecionych ząbkach czosnku.
W czasie marynowania mięsa przygotowujemy dowolne sosy, np. czosnkowy, chrzanowy, pikantny sos orzechowy, sambal oelek i barbecue. Po 4-5 godzinach wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy i smażymy w naczyniu do fondue wypełnionym gorącym olejem.
Oczywiście obowiązuje samoobsługa, czyli rozdajemy gościom szpikulce do fondue, a na stole rozstawiamy talerze z mięsem, sosy i kawałki bagietki. W trakcie posiłku dbamy o to, żeby temperatura oleju była na tyle wysoka, by zanurzone mięso mocno skwierczało, a smażenie nie trwało więcej niż 10-20 sekund.
Posty: 2 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron