Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Pytania, porady i ciekawe informacje na temat warzenia i przechowywania piwa. Jak uzyskać smaczniejszy browar w domowych warunkach?
Posty: 3 Strona 1 z 1
Postprzez bogdan » 17 lis 2015, o 14:51
Jako że do tej pory polegałem jedynie na brew-kitach (piwo wyszło nawet zdatne do wypicia), teraz chcę wykorzystać ekstrakt niechmielony. Tu mam pytanie do doświadczonych domowych piwowarów – w jakich proporcjach dodawać chmiel i jakiej odmiany używacie? Nie lubię piw zbyt gorzkich, ale wiadomo że goryczka musi być. Poza tym, jak chmielić żeby uzyskać wyraźny chmielowy aromat piwa? i jeszcze jedno, jak najszybciej schłodzić brzeczkę? Wystarczy miska z zimną wodą?
Postprzez bartass » 30 lis 2015, o 17:09
O dodawaniu chmielu to można książki pisać :D Ilość chmielu zależy od rodzaju piwa jakie chcesz uzyskać, no i szyszek daje się więcej niż chmielu w granulacie (o ok. 10 %). Przy chmieleniu na goryczkę dodajesz chmiel od razu po zagotowaniu brzeczki. Im więcej alfa-kwasów w chmielu, tym większa goryczka w piwie. Przy chmieleniu na aromat (trzeba wybrać chmiel aromatyczny), dodajesz chmiel na 15 minut przez końcem gotowania albo dopiero po wyłączeniu palnika. Żeby ułatwić sobie robotę, chmiel przez pończochę albo worek muślinowy.
Co do schładzania brzeczki to masz do wyboru a) kupić albo zrobić chłodnicę, b) włożyć garnek do wanny z zimną wodą (zajmuje wannę na kilka godzin), c) włożyć do brzeczki butelki ze zmrożoną wodą, uprzednio zdezynfekowane
Postprzez maciek0zielinski » 6 lis 2018, o 13:52
Czy macie jakiś sprawdzony dobry przepis na piwo? W internecie nie można znaleźć niczego ciekawego.
Posty: 3 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron