Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Domowa wędzarnia, metody wędzenia, potrzebny sprzęt i techniki, wytwarzanie wędlin w domowych warunkach
Posty: 5 Strona 1 z 1
Postprzez mobydick » 6 mar 2016, o 18:41
Macie jakiś przepis na wędlinę wielkanocną? Może być suszona, pieczona w piekarniku, wędzona w wędzarni (mam dojście), słowem wszystko co jedliście i możecie polecić w tej kwesti.
Postprzez bartass » 12 mar 2016, o 12:42
Domowa biała kiełbasa do żurku, szybki i łatwy przepis :

1,5 kg szynki albo schabu bez kości
1,5 kg łopatki wieprzowej albo karkówki bez kości
1,5 szklanki wody
Jelita wieprzowe
Przyprawy: sól (60-70g), pieprz (łyżeczka), majeranek (kopiasta łyżka), czosnek (3-4 ząbki)

Zmiel mięso w maszynce na sitku 8 mm.
Rozgnieć czosnek w prasce, wymieszaj z wodą.
Dodaj do mięsa wszystkie przyprawy (czosnek z wodą też), dobrze wymieszaj. Niech mięso przegryzie się ze składnikami w chłodnym miejscu przez kilka godzin.
W tym czasie: zamocz jelita w zimnej kranówie. Po godzinie wymień wodę na świerzą, też zimną. Mocz przez 4 godziny.
Po tych kilku godzinach możesz nadziewać jelita i skrencać pęta kiełbasy. Uważaj żeby nie nadziewać zbyt grubo, bo jelita będą pękać.
Wrzucaj kiełbasę do wrzątku, po czym od razu wyłącz grzanie. Niech się parzy przez 20-30 minut. Gotowe!

PS: Jak chcesz kiełbasę bardziej tłustą, możesz dodać boczek, podgardle, słoninę.
Tłuszcz (np. z łopatki, boczku) możesz wykrawać i mielić osobno na sitku 4 mm.
Postprzez Raskolnikow » 15 mar 2016, o 17:39
Do tej kiełbasy koniecznie daj z 0,5 kg boczku albo słoniny, bo wyjdzie ci za sucha.
Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez szynki gotowanej z sałatką jarzynową : ) Przepis jest bardzo prosty, śmiało możesz wyręczyć małżonkę w gotowaniu:

1 kg szynki bez kości

Do zalewy:

80-100 g soli
1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego
2 łyżki majeranku
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, jałowiec, musztarda

Obwiąż mięso sznurkiem. Przygotuj taki garnek, żeby szynka dobrze się w nim mieściła.
Zrób zalewę: zagotuj w garnku wodę z przyprawami i zdejmij z ognia.
Włóż szynkę do gorącej zalewy (mięso powinno być całkowicie zanurzone) i włącz gaz.
Kiedy woda zacznie wrzeć, odczekaj 5 minut (czas gotowania szynki).
Po 5 minutach wyłącz gaz i odstaw do wystudzenia (nie wyjmuj szynki z garnka).

Na drugi dzień: doprowadź zalewę z szynką do wrzenia i gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Odstaw do wystudzenia. Odsącz szynkę z zalewy i włóż do lodówki. Jak będzie zimna to możesz kroić

[Zamiast szynki możesz ugotować karkówkę albo łopatkę. ]
Postprzez mobydick » 17 mar 2016, o 11:44
Super, kiełbasa i szynka jak najbardziej na moje skromne morzliwości kulinarne. A może teraz coś do wędzenia, chciał bym jakiś boczek i szynkę.
Postprzez Raskolnikow » 18 mar 2016, o 18:09
Nie doczytałem że masz gdzie wędzić, sorry. Szynkę zrobisz bardzo łatwo, tu masz przepis na 1 kg, więc łatwo sobie pomnożysz potrzebną ilość ( bo szkoda wędzić tylko 1 kg):

1 kg szynki

Na zalewę:

3 szklanki wody
20-25 g peklosoli
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
Po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
rozmaryn

Zrób zalewę: zagotuj wodę z peklosolą. Wyłącz gaz, wrzuć przyprawy i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj mięso: umyj szynkę, włóż do garnka. Zalej przestudzona zalewą, przykryj i odstaw do chłodnego pomieszczenia na ok. tydzień.

Po 5-7 dniach wyjmij szynkę z zalewy, włóż do siateczki wędliniarskiej, zawiąż siatkę na końcach.

Możesz wędzić ok. 5 godzin, przy czym czas wędzenia zależy od wielkości mięsa i temperatury. Lepiej wędzić dłużej w niższej niż krótko w wysokiej. Ale jak ktoś użyczy ci wędzarni to najlepiej ci doradzi jak wędzić. Po uwędzeniu włóż szynkę do gorącej wody na 10 minut, a potem pozostaw do wystudzenia.

PS: Najlepiej od razu zabierz się za ten przepis, bo nie zdążysz przed świętami ;)
Posty: 5 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron