Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Balony, rurki fermentacyjne, wężyki, filtry, kraniki, pojemniki fermentacyjne, wiadra, butelki, korki, etykiety, zawieszki, szczotki, myjki, stojaki, regały i inne
Posty: 12 Strona 2 z 2
Postprzez mobydick » 15 gru 2015, o 18:53
To ja może apropos tej pleśni. Podobno zaatakowane wino trzeba wylać ewentualnie przerobić na cosik mocniejszego :D ale znam gościa, który zaczął włosy głowy rwać, że mu się pleśń w balonie pojawiła, a potem okazało się, że to kożuch z naturalnych drożdży. Co zrobił? Rozwalił ten kożuch, zlał wino, zasiarkował i przelał do mniejszego balona (w tamtym miał za dużo „luzu”). Wino okazało się całkiem ok., tak że nie wszystko co białe, musi być pleśnią :D
Postprzez Mate333 » 5 lis 2019, o 12:46
Witam, chciałbym odkurzyć wątek korków.
Mam ponad 40 butelek zakorkowanych korkami aglomerowanymi 23x33mm.
Butelki są przechowywane w suchym miejscu o stałej temperaturze.
Czy w takich warunkach wino jest w stanie wytrzymać 2-3 lata, a może lepiej wymienić korki na 38mm?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Posty: 12 Strona 2 z 2

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron