Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Domowa wędzarnia, metody wędzenia, potrzebny sprzęt i techniki, wytwarzanie wędlin w domowych warunkach
Posty: 3 Strona 1 z 1
Postprzez bogdan » 3 gru 2016, o 22:00
Panowie podrzućcie jakieś przepisy na świąteczną szynkę pieczoną albo gotowaną. Niestety, mimo wielkich chęci nie dorobiłem się własnej wędzarni, dlatego wędzone wędliny odpadają.
Postprzez Bachus » 14 gru 2016, o 21:01
Jeśli robisz szynkę pieczoną, najpierw ją zapekluj. Dzięki temu wyjdzie soczysta i nie skurczy się tak bardzo. My na święta dostajemy wędliny uwędzone przez rodziców w przydomowej wędzarni, ale od czasu do czasu sami pieczemy szynkę w ten sposób:

Bierzemy ładną szynkę, tzw. kulkę o wadze 1-2 kg. Wkładamy mięso do garnka z wodą i przyprawami (na 1 l wody dajemy 1 łyżkę soli, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki), następnie przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Mięso powinno być całe zanurzone w zalewie.

Na drugi dzień odsączamy szynkę na sicie, nacieramy przyprawami (papryką ostrą i słodką, majerankiem, solą i kawałkiem czosnku). Mięso pieczemy w foliowym rękawie z naciętymi dziurkami. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, po pół godzinie zmniejszamy do 180 stopni. Łączny czas pieczenia jest zależny od wielkości szynki, np. 2-kilogramową pieczemy przez 2 godziny, a 1 kg przez godzinę.
Postprzez bartass » 16 gru 2016, o 18:25
Miałem ci zaproponować szynkę dojrzewającą, ale już trochę za puźno na jej przygotowanie. Zamiast tego polecam szynkę gotowaną według tego przepisu:

Składniki:
1 kg szynki
1,2 l wody
70 g soli
pół łyżki cukru
pół łyżki
1 łyżka majonezu
mała cebula
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
ew.szczypta chilli

Posypka: słodka i ostra papryka, majeranek, czosnek i inne ulubione przyprawy

Do garnka wlać 1200 ml wody, dodać przyprawy i majonez. Dokładnie wymieszać i zagotować. Zalewę wystudzić.
Mięso umyć po bieżącą wodą, w razie konieczności zasznurować sznurkiem wędliniarskim.
Włożyć szynkę do zimnej zalewy, podgrzewać aż do zagotowania, po czym gotować przez 12 minut. Wyłączyć palnik, zostawić mięso w marynacie na 12 godzin. Po tym czasie znów zagotować i po 12 minutach wyłączyć grzanie. Zostawić na 12 godzin. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć papryką, majerankiem i innymi przyprawami. Gotowe!
Posty: 3 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron