Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Masz sprawdzony przepis na wino? Możesz podzielić się nim w tej kategorii
Posty: 11 Strona 2 z 2
Postprzez Rafko » 28 lis 2019, o 20:16
Około siedem dni temu nastawiłem wino na naparze z zielonej herbaty.
12 litrów naparu z 250 gram herbaty (około plus minus 300 ml)
1 kilo rodzynek
1 kilo suszonej żurawiny
do owoców by rozdrobnić dodałem około 3,2 litry wody oczywiście kwasek cytrynowy drożdże jedna saszetka fermivin pdm plus pożywka
niestety nie wiem jakie było początkowe blg dodałem jeszcze 4 kg cukru, boje się za dużo na początek
Miałem zamiar po tygodniu dosłodzić . Mierzyłem blg dziś jest około 15 .
Mam pytanie czy to dobry czas na dosłodzenie przy takim blg czy lepiej poczekać? Jeśli nie to jaki czas dać temu winu na dodanie drugiej partii cukru. wino fermentuje dość powoli w temperaturze między 20 a 21 stopni C. Mam jeszcze dwa inne nastawy które fermentują w tych samych warunkach ciut szybciej. Powiedzcie kiedy jest dobry czas na drugą partie syropu i ewentualnie jakie blg mniej więcej powinno być. Jestem absolutnym nowicjuszem wiec liczę na wyrozumiałość. dziękuje za ewentualne podpowiedzi . pozdrawiam
Posty: 11 Strona 2 z 2

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość