Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Domowa wędzarnia, metody wędzenia, potrzebny sprzęt i techniki, wytwarzanie wędlin w domowych warunkach
Posty: 4 Strona 1 z 1
Postprzez mobydick » 12 lut 2017, o 15:12
Miał ktoś do czynienia z domowymi wędlinami ze słoika? Chodzi mi zarówno o typowe "konserwy" w formie mielonki, jak i kiełbasy albo szynki peklowane i gotowane w słoiku. Robił ktoś coś podobnego?
Postprzez bartass » 14 lut 2017, o 20:40
Robimy kiełbasę w słoiku. Nie wygląda jak typowa konserwa, po wyjęciu ze słoika przypomina raczej kiełbasę szynkową ze sklepu :)

Składniki:
1 kg szynki
100 g surowego wędzonego boczku
sól peklowa, dawkowanie według producenta
ulubione przyprawy, np. liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka/ostra, pieprz kajeński, czarny/kolorowy pieprz, kolendra, majeranek
2 ząbki czosnku, można dać więcej
1 łyżka żelatyny

Osobno mielimy szynkę i boczek, urzywając sitka o drobnych oczkach.
Mielimy przyprawy, np. moździerzem. Czosnek ścieramy na tarce albo przepuszczamy przez praskę.
W dużej misce łączymy zmieloną szynkę, sól peklową, przyprawy i czosnek.
Dodajemy żelatynę i wyrabiamy kilka minut.
Odstawiamy na całą noc.
Następnego dnia dodajemy boczek i ok. 3/4 szklanki zimnej wody (najlepiej stopniowo dolewać).
Wyrabiamy aż do uzyskania kleistej, zwartej masy.
Upychamy mięso w słoikach, zakręcamy i przekładamy do dużego garnka.
Gotujemy w ok. 80 stopniach przez 60-100 minut, w zależności od wielkości słoików. Gotowe - potem wystarczy schłodzić słoiki i wstawić do lodówki.

Ważne - jeśli chcemy przechowywać kiełbasę dłurzej, trzeba przeprowadzić tyndalizację czyli trzykrotne gotowanie w odstępach 24-godzinnych. W przypadku słoików o pojemności 500 ml gotujemy 60 minut (I dzień), 40 minut (II dzień) i 30 minut (III dzień). Przy 1-litrowych słoikach gotujemy 90-60-45 minut.
Postprzez Raskolnikow » 11 mar 2017, o 21:22
A ja zrobiłem i polecam schab ze słoika. Wystarczy wziąć kilogram ładnego schabu bez kości, do tego sól peklową (ilość wg producenta, ale 15 g wystarczy) i zestaw przypraw, np. papryka ostra i słodka, cząber, czosnek w proszku, pieprz, majeranek i mielone ziele angielskie. Umyte i osuszone mięso nacieramy przyprawami, umieszczamy w dużym, wyparzonym słoju z szerokim otworem, zakręcamy i odstawiamy do lodówki.
Na drugi dzień do dużego garnka wstawiamy słoik z mięsem i napełniamy wodą do minimum 3/4 wysokości słoja. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i parzymy przez 3 godziny. Następnie wyłączamy grzanie i pozostawiamy słoik w garnku aż do wystudzenia - wokół mięsa wytworzy się galaretka. Dla lepszego efektu słoik można wstawić na kilka godzin do lodówki.

Taka wędlina nadaje się do krojenia, jest doskonała na kanapki czy zimną przekąskę imprezową. My gotowaliśmy przez 3 godziny, ale w niektórych przepisach podają 2h, więc czas lepiej dostosować do możliwości swojej kuchenki i rodzaju mięsa. Zamiast schabu można użyć też karkówki. Aha i peklowanie co najmniej 6 h - u mnie trwało ok. 10 godzin.
Postprzez maciek0zielinski » 6 lis 2018, o 13:54
Świetny przepis, ale nie wiem czy uda mi się samemu go zrobić. Trzeba jednak mieć większe umiejętności kulinarne.
Posty: 4 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron