Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Wina z wiśni, jabłek, czereśni, porzeczek, truskawek... Pytania, porady, przydatne informacje
Posty: 3 Strona 1 z 1
Postprzez franekhd » 1 wrz 2018, o 18:54
Witam,

Mam pytanie, czy na start nie za mało cukru i wody do drożdży?
Nastaw dzisiejszy godz.14

10kg malin
2kg cukru w 3l wody
40g drożdży turbo fruit yeast w 300 ml wody
balon 25l

Maliny przepuściłem przez wyciskarkę, ale słabo wycisnęła drobinki nasion i dlatego dodałem do balonu z pulpą.

Czy taki nastaw jest ok, czy coś jeszcze poprawić?

Obrazek Obrazek Obrazek
Postprzez franekhd » 1 wrz 2018, o 18:54
godz.19 - rozumiem, że jest ok ?
Kiedy dodać drugą porcję cukru, z jaką ilością wody i jak często mieszać ?
Czy nie przesadziłem z ilością drożdży ?
Coś się boję, że te 2kg to trochę za mało cukru jak na start... :(
Chcę później dodać kolejne 2kg cukru w 3l wody za 3 dni, ale czy to nie będzie za mało ?

Na opakowaniu drożdży jest
6kg cukru - 5 dni - 14%
6,5kg cukru - 6 dni - 16%
7kg cukru - 6-7 dni - 18%

... tylko, że to jest na nastaw 25l, a u mnie jest:

10kg malin + 3,3l wody + 2kg cukru, czyli połowa balona.

Chcę uzyskać wino półsłodkie, tylko boję się, że drożdże szybko zjedzą cukier :(

Obrazek
Postprzez lukaszglinek » 2 paź 2018, o 16:25
Na pewno wyszło super :) :oops:
Posty: 3 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron