Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Interesujące miejsca, historie, ciekawostki i opinie. Wiesz gdzie można skosztować dobre wino? Dowiedziałeś się czegoś ciekawego? Podziel się wiedzą
Posty: 1 Strona 1 z 1
Postprzez lenazkiw » 6 lis 2018, o 21:59
Witam wszystkich...
Pierwszy raz robiłam wino i chyba je popsułam :(

Dziś zlewałam wino z rodzynek i ryżu (jest to wino ryżowe), przy spróbowaniu wina, okazało się że jest bardzo wytrawne, postanowiłam je dosłodzić, i nie wiem co mną kierowało ale rozpuściłam cukier w za dużej ilości wody :(

dodałam do całości 1 kg cukru rozpuszczonego w 4 l wody... to dlatego iż chciałam zapełnić pustą przestrzeń w balonie po wyrzuceniu rodzynek i ryżu... a teraz po czytaniu informacji w sieci dowiaduję się że nie można rozcieńczać wina wodą...

co robić ? czy jeszcze coś się da zrobić ?

najważniejsze info:
wino ryżowe
balon 25l
wino po oddzieleniu od ryżu i rodzynek
wino miało być pół wytrawne/półsłodkie
łącznie dodałam 6 kg cukru, 3 kg na początku, 2kg po tygodniu od nastawieniu wina i 1kg dziś
Posty: 1 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości