Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Zbiór, przechowywanie, pozyskiwanie moszczu, drylowanie, prasowanie, wyciskanie soku z przeznaczeniem na wino i inne napoje oraz wyroby owocowe
Posty: 1 Strona 1 z 1
Postprzez konrad1115 » 17 lut 2019, o 20:41
Witam mam pytanie dotyczące zimowania sztobrów winogrona. W przyszłym tygodniu zaczynam budowę małej szklarni w której będą znajdować się sztobry winogron. Wyczytałem że sztobry podczas ukorzeniania lubią chłód nad ziemią i ciepło pod ziemią wiec wpadłem na pomysł żeby zrobić ogrzewane podłoże pod sztobry wykorzystując do tego piec na trociny w suszarni drewna. Zaczęło mnie zastanawiać czy mając ogrzewaną szklarnie przez całą zimę mogę sadzić sztobry zaraz po ich pobraniu bez zimowania.
Posty: 1 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości