Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Jesteś nowy na forum? Napisz kilka słów o sobie i przywitaj się z naszą społecznością
Posty: 2 Strona 1 z 1
Postprzez Toma » 6 lip 2019, o 20:42
Witam
szukam porady ile wody potrzeba do wina, nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Proszę o pomoc w ustaleniu, ile potrzebuje wody na wino z czarnej porzeczki, ilość moszczu którą uzyskałem to 4,5 l i chciałbym uzyskać wino półsłodkie. Proszę o wsparcie, jestem totalnym amatorem i nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać. Dziękuję z góry za wszystkie sugestie.
Postprzez Fink » 19 lip 2019, o 18:29
Cześć, też chciałbym się podpiąć pod ten temat. U mnie wygląda to tak.
Nastawiłem 10l soku wytłoczonego z porzeczki czerwonej z ok 1,7 kg cukru. Zastanawiam się czy w ogóle dodawać wody, czy zrobić wino z samego soku. Czy wino zrobione z samego soku (nie rozcieńczone) nie będzie lepsze w smaku? Po co woda jeśli mam wyciśnięty sok przez prasę. Jest to mój pierwszy nastaw wiec nie wiem jeszcze co i jak.
Posty: 2 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron