Witaj na forum miłośników alkoholi i innych wyrobów domowych! Uwielbiasz wino, piwko, bimberek, nalewki i mód pitny a może domowe wędliny, chleb i przetwory? W takim razie zapraszamy do dyskusji na wszelkie tematy związane z domowym wytwórstwem!

Domowa wędzarnia, metody wędzenia, potrzebny sprzęt i techniki, wytwarzanie wędlin w domowych warunkach
Posty: 5 Strona 1 z 1
Postprzez bogdan » 30 paź 2015, o 20:11
Witam, ma ktoś z was własną wędzarnie? Widziałam gotowe wedzarnie ogrodowe na necie, ale nie do końca mi pasowały. Mój sąsiad robił z beczki, ale wygląd nie powala. Widziałem też murowane z kamienia albo cegły i zależałoby mi na gotowym projekcie na miare moich skromnych mozliwości. No i co jest lepsze – wędzenie bezpośrednio nad paleniskiem czy wędzarka z przewodem dymowym?
Postprzez Mirasek32 » 11 lis 2015, o 10:00
Witam.Ja mam taką wędzarnie zrobioną z desek z palet(szerokość 50cm-wysokość 70cm)drzwiczki na zawiasach.Stoi ona na czterech stemplach wbitych w ziemię.Piecyk do palenia to zwykła stara koza połączona rurą około 3metrów długości.Ważny jest też termometr żeby nie spalić wędzonki który mam wbity ciasno w deskę od wędzarni.Wędlinki wychodzą pyszne.Szpary między deskami uszczelniłem blachą żeby dużo dymu nie uciekało.
Postprzez bartass » 11 lis 2015, o 11:45
Bogdan rozejrzyj się po necie, znajdziesz gotowe projekty na domową wędzarnie, do których użyjesz tego co masz akurat na stanie. Mój kumpel ma wędzarkę z metalowej beczki zrobioną i kiełbaska wychodzi przednia :D Mirasek też poddał ci fajny pomysł, grunt to ruszyć głową i rozejrzec się po chałupie za czymś co możesz wykorzystać – beczka, deski, rury od pieca. Jak zalezy ci na wyglądzie to kupujesz cegły i murujesz – żadna kupna wędzarnia nie umywa się do takiej budowli
Postprzez bogdan » 13 lis 2015, o 15:23
Mirasek32 napisał(a):Witam.Ja mam taką wędzarnie zrobioną z desek z palet(szerokość 50cm-wysokość 70cm)drzwiczki na zawiasach.Stoi ona na czterech stemplach wbitych w ziemię.Piecyk do palenia to zwykła stara koza połączona rurą około 3metrów długości.Ważny jest też termometr żeby nie spalić wędzonki który mam wbity ciasno w deskę od wędzarni.Wędlinki wychodzą pyszne.Szpary między deskami uszczelniłem blachą żeby dużo dymu nie uciekało.


Widziałem na necie taką wędzarkę, też z palet i całkiem nieźle to wyglądało. Generalnie chodzi mi o to, żeby wedzarnia spełniała swoją funkcję i nie straszyła na ogródku.Beczka raczej odpada, prędzej rozejrzę się za paletami i starą kozą :D
Postprzez strykow1w » 18 lip 2017, o 11:28
My robiliśmy sami i jest idealna.
Posty: 5 Strona 1 z 1

Zaloguj

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron